intre timp ca tot a venit iarna, am zis sa ma mai misc putin. si am hotarat sa ma apuc sa-mi organizez un acvariu; la job. acasa va urma, dar cum costurile sunt mari pentru proiectul meu de peste metru, cu zeci de kile de apa, varianta cu acvariul din cabinet mi-a venit ca o idee salvatoare de moment.
eram candva f pasionat de acvaristica. cresterea pestilor, modul de viata, comportamentul, biologia, m-au fascinat si astfel am crescut si reprodus tot ce mi-a picat in mana, pesti vivipari, ovipari, pesti cu comportamente interesante precum jandarmii, zebrele, leoparzii, caracizi de tot felul de la flameus la neoni si de la gymno la gracilis, tot felul de sanitari si diversi scalari.
am avut acvarii pe vremea cand nu existau filtre sau pompe moderne, cand erau doar acvarii lipite cu chit, pe rama de cornier metalic sudata si vopsita, cand gupii erau cat o paine, 3 lei, asta prin 1980, clasa I. plantele nu-mi amintesc sa fi costat cine stie ce, si specii precum cryptocorynele, cabomba, valisneria, elodea, nu erau o problema. acum totul se importa, nici macar guppy nu-i mai facem noi, am devenit o tara de consumatori si beneficiarii sunt alte tari, iar noi doar muncim aici, cumparam mancare, imbracaminte, masini si cam orice produse afara, si practic ne facem un deserviciu scotzand valuta din tara. am putea macar pesti de acvariu sa crestem, mai ales ca acum exista de toate si la noi, plus informatie si granite deschise. dar de, romanul e lenes mare.
si pestii i-am crescut cu placere pana am terminat facultatea. de atunci, pauza, m-am preocupat mai mult de alte hobby-uri si am ajuns la pescuit, fotografie, pasari de rasa, etc.
acum, dupa ceva ani de cand s-au modernizat metodele si conditiile de crestere a pestilor, am reusit deocamdata doar la job, sa aduc acest mic colt din natura in interiorul locuintei...unde stau putin. mi-am luat un kit de instalare de 60 l, cu filtru, termometru, termostat, acvariul fiind dotat cu tavitza, capac si neon. si cum am descoperit 4 prize in cabinet, le-am conectat si totul functioneaza ok.
am introdus nisip de quart cumparat, o craca de mopan, o mica radacina de mangrova, 3 plante si ceva pesti din familia caracidae: neoni, tetra neagra(gymno) si inca unii care stau aproape de substrat, cu coada zebrata si botul rosu. apoi am mai adus 2 pesti din siam, denumiti si "sae", niste mici murgoiashi exotici cu mustati cu care trebaluiesc cu o mare finete, adunand alge si diverse materii animale din hrana ce ajunge pe substrat.
am uitat sa adaug 6 linguri mari de sare, dar deocamdata pestii mei sunt ok.
mai intentionez sa aduc o planta cu frunze mari rosii cu pete verzui, ce seamana cu un ficat, printre care micii caracizi sa-si evidentieze culorile in liniste, stiut fiind ca pestisorii cu irizatii fluorescente, sunt colorati viu numai la intensitati scazute ale luminii.
mai caut inca o familie de ciclizi, sa compensez miscarile de card din acvariu, si m-am gandit sa caut niste apistograma ramirezi, in lipsa unor discusi prea scumpi acum pentru mine sau a unor scalari care sunt destul de agresivi. mai studiez deci comportamentul acestor ciclizi mici si e foarte posibil sa-i adaug la reteta cu care voi obisnui colegii de cabinet, un prof si antrenor de fotbal, si unul de judo; e imposibil sa nu le placa, daca nu, o sa aducem maimute, pisicutze, soareci, cimpanzei sau catelusi.
era prea sumbru peisajul cand am venit in cabinet, nou, am zis sa aduc un pic de viata si sa-mi inveselesc si destind atat colegii, cat si vizitatorii, studentzii si altzii.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.