m-am gandit sa-mi confectionez singur o cutie pentru cresterea puilor. eu ii tin cel putin o luna si ceva in interior, si ii cresc la bec, atunci cand sunt scosi la incubator, si oricat de mult am incercat sa le tin curat, sa le schimb asternutul, sa le pun pampers, sa le pun talaj, nu a mers in nici un fel, ei se murdareau si erau permanent in apropierea dejectiilor, care nu le fac deloc bine, mai ales daca intra in contact si cu apa. asa ca am conceput prima data o cutie de carton, cu plasa dedesubt, si treaba a mers excelent. dar viata ei nu a fost lunga, pentru ca prima data cand s-a varsat apa, cutia s-a muiat si distanta pe care eu am lasat-o pentru tavita de dejectii, s-a turtit sub greutatea puilor. apoi am conceput alte si alte cutii, cu hranirea pe exterior, cu alimentarea cu apa cu ajutorul unor adapatori externe, concepute pentru iepurasi...si cate si mai cate. asa ca in final, am gasit un material usor si sintetic, un fel de plexiglas, cu care pot lucra usor. cu un cadru bine strans de lemn de brad, m-am apucat sa construiesc noua cutie. vad ca intra multe materiale si nu iese deloc ieftin, dar gandindu-ma ca o sa am liniste in ce priveste igiena minima a puilor, orice efort merita. cutia nu este inca gata, vor urma si alte operatii, o sa atasez fotografiile cand voi finaliza aceste operatii pas cu pas. ramane doar sa-mi gasesc o solutie de furajare, interioara sau exterioara, caci adaparea am conceput-o cu nipluri de adapare, marimea pentru prepelite, cu un vas de volum mai mare, asezat ceva mai sus.
ulterior, am conceput inca doua cadre mai mici, care corespund unor cutii de volum mai mic, pentru separarea puilor care difera ca dimensiuni sau care difera ca viteza de crestere. astfel, am oricand la dispozitie 3 cutii diferite. cutiile se pot confectiona simplu, din plastic sau carton. cele cu pereti de plastic, au avantajul ca nu se uda si nu se strica, se spala si se dezinfecteaza usor. marele avantaj este ca sunt usoare si pot fi spalate, eu spal chiar si lemnul cu jet de apa si in scurt timp se usuca. folosind doua cutii pe rand, puii au mereu mediu uscat si curat, iar in plus, se pot muta usor chiar si afara in iarba, unde puii pot sa se obisnuiasca cu primele verzituri din viata lor. am lasat holdsuruburile incomplet insurubate, ca sa am diferenta mai mare de nivel intre cadrul cu plasa si baza deasupra careia el sta, care l-am decupat din osb subtire. sistemul l-am adaptat din cresterea prepelitelor, si astfel dejectiile se aduna pe un ziar pe care-l schimb de cate ori este nevoie.
sistemul e foarte bun si te ajuta foarte mult in confortul manipularii puilor in primele perioade de crestere, pana ajungi sa le dai drumul afara, in iarba si soare.
pe rama se pune plasa, cu capse, iar la plasa din imaine, se mai adauga niste intarituri, dedesubt, din lemn, ca plasa sa nu faca burta
daca nu se gaseste plasa intreaga pentru dimensiuni mari, se poate lega frumos cu sarma de intariturile din lemn.
dupa toate, se monteaza niste picioare din lemn, cat sa fie loc pentru tavita cu dejectii, si se aseaza totul pe o placa de osb. pe lateral se prinde folie intre rama si sol, cu pioneze in partea de sus, asa incat dejectiile sa nu fie aruncate in lateral, prin plasa. in partea frontala la fel, si tavita din tabla zincata sau plexiglas, ori chiar sticla. deasupra, o foaie de rafie, taiata din sac, care se scutura usor. cand se scot dejectiile, tava e rigida, se scoate usor, apoi foaia de rafie se scutura cu usurinta si se remonteaza. deasupra se pune capac sau plasa de plastic, dupa sezon si locatie, si se poate agatza un bec, pe o stinghie de lemn sau placa. astfel puii vor avea si lumina si caldura. cu timpul, becul se ridica din ce in ce mai mult, iar spre final, se va aseza intr-o latura, pentru ca puii sa se poata acomoda cu temperatura ambianta treptat.
am cativa ani de cand realizez o parte din incubatie la mine in mansarda, cu ajutorul clocitoarei. deci prima saptamana nu merge ceva alunecos, pentru ca unii din pui pot sa se cracaneze, alunecand, si nu-si mai revin. deci sunt pierderi. la fel si la prepelita, in primele zile, trebuie un prosop ca substrat, ca sa nu alunece. eu folosesc pentru primele doua saptamani carton, cutie din carton, si se comporta excelent. dupa 1-2 saptamani, folosesc pampers. insa ei il fac praf ciugulind-ul, si consuma o parte din el. cred ca si folia pentru subparchet o s-o faca praf, si or s-o ingurgiteze, ceea ce nu este ok. asa ca nu as incerca cu asa ceva. eu acum realizez cadrul cu plasa din plastic. ca si la prepelite. si in primele 1-2 saptamani, am de gand sa ii tin tot in cutie de carton, sau, sa suprapun peste plasa o placa de plexiglas, care se spala usor. o si pot scoate usor de sub ei, si o pot pune la loc usor, pentru ca este rigida; mai mult, pot taia o fanta subtire in fata cutiei, prin care sa o pot introduce si scoate de afara, cu un spatiu pliabil deasupra, pentru a nu intra curentul, si pentru a scoate prin el dejectiile, care nu sunt chiar de grosimea plexi-ului. cand cresc si sunt in stare sa stea pe plasa pentru prepelite, de 1/1 cm, atunci ii las sa stea numai pe plasa, si eventual, le pun lateral din cand in cand, doua bucati de plexi pe care sa se mai odihneasca. ma gandesc ca plasa nu le face chiar bine la picioare, si de aceia am gasit aceasta solutie. bucati de plexi pe care le scot si le spal intr-un minut cu jet de apa, apoi le usoc cu prosop de hartie de bucatarie si le pot pune la loc in doar cateva minute. deci o operatie simpla. iar plasa ma va ajuta ca ei sa stea curati, sa nu-si ingereze dejectiile, si mai ales, apa sa nu ajunga in contact cu dejectiile si sa produca miros neplacut si diverse boli.
frumos. pentru pui de gaina, varsta 0-2-3 saptamani va recomand o podea din burete din ala de se pune sub parket laminat. tine cald la picioruse si se curata de doua ori pe zi. buretele tre sa fie de 5 mm grosime, mai subtire se rupe usor la facut curatenie. bafta si multi pui.
:) am mai avansat ceva, acum are manere si este cadrul inchegat tun, mai ramane de facut cadrul cu fundul de plasa, pentru ca sa cada dejectiile, apoi gasita solutia de hranire, exterioara sau interioara...sa vedem ce va iesi.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.