Este una din pasiunile mele, legarea mustelor artificiale pentru pescuit. Pescuiesc mai ales la pastrav si lipan, pe apele de munte, insa le folosesc si la clean, biban si oblete, pe restul apelor din zona de deal si ses.
Cate ceva despre ce este o musca artificiala si cu ce se mananca aceasta indeletnicire, pentru unii mestesug, iar pentru altii un hobby transformat in pasiune si pana la nivel de arta.
Originea mustelor artificiale se pierde mult in timp, insa ele au fost folosite multa vreme de catre nobilimea care isi permitea luxul timpului liber si extravaganta echipamentului si sculelor ce sunt intr-o continua evolutie tehnologica. Descoperirile tehnice au ridicat nivelul si in aceasta pasiune placuta si deosebita. Cu toate acestea, multe modele de artificiale au primit denumiri de catalog, datorita eficientei lor pe multe ape din lume, unele dintre ele datand de peste o suta de ani.
Se gasesc inca descrieri si retete din perioada in care fotografia nu putea sa isi puna amprenta pe aceste naluciri interesante si pentru unii migaloase si complicate, dar pentru altii atat de relaxante si delectante.
Sunt realizate din materiale naturale si artificiale, fulgi, puf, pene si par de la diverse animale si pasari si sunt concepute sa pacaleasca pestii care se hranesc cu insecte. Imita diversele stadii de evolutie ale vietuitoarelor ce constituie hrana pestilor, ou, nimfa, pupa, emerger, subadult, adult, dar si cu terestriale gen lacusta, furnica, greiere, libelula, albina, viespe, licurici, etc, cu variatii coloristice si de dimensiune de la o tara la alta, de la o apa la alta sau chiar de la un sezon la altul.
Stiinta care se ocupa cu studiul insectelor se numeste entomologie si multi dintre legatorii creatori au ajuns sa imite foarte fidel natura, folosind materialele asa cum sunt ele pe pasari si animale, asa cum le-a lasat Dumnezeu, fara sa le vopseasca sau sa le modifice in vreun fel. Se pare ca orice corespondent de insecta din natura se poate imita destul de fidel cu ceea ce gasim la animale, blana, parul, puful, fulgii si penele animalelor si asta ne spun pestii, pastravii, lipanii, clenii, bibanii, stiucile, avatii, obletii si nu numai, atunci cand reusim sa le inselam vigilenta. Insa imaginatia omului nu poate fi nici masurata si nici stavilita si actualmente gasim zeci si sute de publicatii cu informatii in acest domeniu vast, nemaipunand la socoteala internetul, sursa prin care informatia circula cel mai repede desi nu poate fi neaparat 100 % sigura.
Se organizeaza concursuri pe aceasta tema si se fac campionate mondiale si europene. La noi in tara se organizeaza cateva concursuri in cadrul campionatului national de pescuit la musca artificiala, iar scrierile lui Sadoveanu, Ionel Pop, C Rossetti Balanescu, Alexandru Bratescu Voinesti, Titus Popovici, Paul Decei, Victor Tarus, Radu Anton Roman, ne dezvaluie adevarata frumusete a plaiurilor romanesti, vazute prin ochii pescarului cu lanseta si snurul de musca, o casta aparte ar spune unii, ce folosesc ca momeala aceste imitatii mai mult sau mai putin reusite, intr-un mod sportiv, eliberand pestii, pentru frumusetea de a-i prinde si cu alta ocazie, si pentru bucuria copiilor si nepotilor nostri, pentru a se putea simti si ei bine, in natura, pescuind pestii protejati de inaintasii lor.
Ma simt dator sa promovez si eu acest gen de pescuit si pasiunea pentru legatul mustelor, deoarece mi-a infrumusetat viata si m-am purtat in multe locuri, inclusiv de aici am capatat pasiunea pentru cresterea pasarilor de rasa.
asa, cat sa mai ocupam timpul pe vreme urata; iarna, la gura sobei, gasim momentul sa legam artificialele cu care ne vom bucura la pescuit pe timp frumos. n-am avut timp sa mai leg de ceva vreme, dar promit ca o sa pun mult mai multe foto cu muste interesante pentru cei care sunt curiosi si interesati, eventual dedicate pe specii sau pe categorii, pe stiluri sau in diverse stiluri. ma mai gandesc la treaba asta, si functie de feed-back :)
da, da, pai sa ai fir intins, sper sa nu le pui prea repede in copaci, poate si prinzi ceva cu ele si poate ii si eliberezi, macar pe cei mici, sa apuce si ei sa se reproduca o data.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
pescuit și vânătoare on-line !
Sanatate si ape limpezi!
Bravoooo!!!!